Czyszczenie powierzchni magazynowych, podłóg, posadzek, płytek i gresu.

Jak prowadzić czyszczenie i na jakie elementy szczególnie zwrócić uwagę przy wyborze sposobu czyszczenia, urządzeń do czyszczenia oraz chemii czyszczącej?

  1. Podstawowe pytanie dotyczy pomieszczenia, przestrzeni na której ma zostać wykonane czyszczenie.
    • na zewnątrz
    • wewnątrz (hala, biuro, magazyn)
      1. W przypadku gdy jest to teren zewnętrzny wtedy mamy bardzo szeroki zakres możliwości czyszczenia. Możemy czyścić myjką, szorowarką, chemią oraz bez chemii.
      2. W przypadku czyszczenia powierzchni wewnątrz budynku trzeba wziąć pod uwagę dodatkowe elementy takie jak:
        • możliwość zachlapań (w przypadku korzystania z myjki)
        • możliwość korzystania z szorowarki (automat – szorująco zbierający lub szorowarka jedno tarczowa) tutaj kluczowa jest powierzchnia oraz stopień zabrudzeń
  2. Rodzaje czyszczonej powierzchni
    • Kostka brukowa – zasadniczo wybieramy myjkę ciśnieniową oraz turbo dyszę
    • Gres – szorowarka jedno tarczowa oraz ściągaczki lub/i odkurzacze sucho-mokro
    • Beton przemysłowy
    • Taras drewniany
  3. Rodzaje zabrudzeń
    • Oleje, smary, tłuste zabrudzenia
    • Rdza, zabrudzenia z żelaza np. po nawozach, zabrudzenia z cieknącej rdzy
    • Zabrudzenia z mchów, porostów czy inne organiczne wrosty w kostkę, elewację czy dach
  4. Inne ważne aspekty
    • Najlepiej czyścić samą wodą bez użycia chemii
    • Jeśli konieczne staje się użycie chemii to koniecznie należy przeprowadzić proces dokładnego płukania czyszczonej powierzchni tak aby doprowadzić do całkowitej neutralizacji chemii z czyszczonej powierzhni
    • Próba w mało widocznym miejscu tak aby dobrać czas jakiego chemia potrzebuje na rozpuszczenie brudu i jednocześnie nie uszkadza czyszczonej powierzchni
Czyszczenie tarasu z drewna